Beschermingsbewind

Wat is bewindvoering?

Wanneer iemand van 18 jaar of ouder niet goed voor zijn of haar financiën kan zorgen, kan de rechtbank een bewindvoerder benoemen die deze financiën beheert. Dit kan voor een bepaalde of onbepaalde periode zijn. Het bewind wordt middels een verzoek tot onderbewindstelling bij de rechtbank aangevraagd.

Het bewind kan worden aangevraagd op grond van lichamelijke en/of psychische problemen. Het hebben van deze problemen kan effect hebben op iemands financiën. Denk bijvoorbeeld aan iemand met dementie. Op een gegeven moment zal iemand met dementie niet meer denken aan het betalen van zijn of haar rekeningen. Vaak kan de betrokken familie deze persoon helpen maar helaas is dat, om wat voor reden dan ook, niet altijd mogelijk. Een bewindvoerder neemt de financiën dan over om te voorkomen dat er (problematische) schulden ontstaan.

Naast bewindvoering voor mensen met lichamelijke en/of psychische problemen kan het bewind ook worden uitgesproken op grond van problematische schulden. Vanaf 1 januari 2021 kan bewindvoering op grond van schulden alleen nog voor bepaalde tijd worden uitgesproken. Meer informatie over bewindvoering en problematische schulden

Snel menu

Allright Reserved - Team Bewind